Gránátalma szupergyümölcs

A gránátalma egy egzotikus gyümölcs, amiről már a Biblia is említést tesz. A gránátalmát széles körben fogyasztják gyümölcsként, de számos egészségügyi előnye van, annak ellenére, hogy csak elhanyagolható mennyiségű C-vitamint tartalmaz - 100 grammja 0,2 mg-ot -, ami még a napi ajánlott érték 1 %-át sem teszi ki. Ugyanakkor a gránátalma számos egyéb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amik igencsak előnyösek a szervezetünk számára.

gránát10.jpg

K-vitamin

A gránátalma legnagyobb százalékban K-vitamint tartalmaz. A K-vitaminról bizonyított, hogy hozzájárul a megfelelő véralvadáshoz, tehát elengedhetetlen az egészséges élet szempontjából. A K-vitamin segíti a véralvadást is, tehát ha vérhígítókat és gránátalma kapszulát szednénk egyszerre, akkor mindenképpen tájékoztassuk erről az orvosunkat, mivel a gránátalma gátolhatja a vérhígítók hatásosságát. 100 ml palackozott gránátalma leve egyébként  25,9 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami 32 százaléka az ajánlott napi bevitelnek. 

B-vitaminok

A gránátalma leve sok B-vitamint tartalmaz, ezek közül legmagasabb százalékban folsavat. A folsav fontos szerepet játszik az alapvető testi funkciók szabályozásában, mint például a genetikai kód előállításában vagy az új vérsejtek termelődésében. A folsav különösen fontos a terhesség alatt a magzat megfelelő fejlődése miatt. 100 ml gránátalma lé 59,8 mcg folsavat tartalmaz, a napi ajánlott bevitel 15%-át.

E-vitamin

Gránátalma leve nyomokban tartalmaz E-vitamint is. A Linus Pauling Intézet jelentése szerint az E-vitamin egy olyan antioxidáns, ami fontos szerepet játszik a sejtek védelmében.

A gránátalma egészségügyi előnyei

Az E-vitamin mellett a gránátalma leve más antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, mint például a tanninokat, amelyek pozitív hatással vannak az általános egészségi állapotra. A különféle kutatások és vizsgálatok szerint a gránátalmában található antioxidánsok segítenek megelőzni a szívbetegségeket, csökkentik a vérnyomást, illetve ellensúlyozzák az öregedéssel kapcsolatos fizikai és mentális hanyatlást.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami természetesen megtalálható a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és más gyümölcsökben és zöldségekben. A C-vitaminra nagy szükség van az optimális egészségé elérésében. A Harvard School of Public Health magyarázza, hogy a C-vitamin antioxidánsként is működik a szervezetben, így segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a DNS-t is. Ezenfelül a C-vitamin segít leszámolni a fertőzésekkel szemben, segít a kollagén termelődésében, javítja a szervezetben a szöveteket, illetve a sebek gyógyításában is részt vesz. Az University of Maryland Orvosi Központja azt is állítja, hogy ez a vitamin szerepet játszik a szívbetegségek egy része elleni védelemben, megszünteti a magas vérnyomást, illetve számos más probléma esetében nyújt hasonló segítséget.

RDA

A MedlinePlus szerint a C-vitamin napi ajánlott bevitele 90 mg a férfiak, míg 75 mg a nők esetében, a felső határértéket pedig 2 grammban határozzák meg. Az összegek eltérőek bizonyos állapotokban, melyek hatással vannak az egészségre. A dohányosoknak például minimum 35 mg plusz C-vitaminra van szükségük, állítják a Linus Pauling Intézet munktársai, mivel a dohányfüst csökkenti a C-vitamin mennyiségének felszívódását. A multivitaminokban nagyon sok C-vitamin található áltláaban, így ezekkel a kiegészítőkkel lehet pótolni a hiányzó mennyiséget, viszont napi 5 adag gyümölcs és zöldség is fedezi a szükséges C-vitamin mennyiségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr3112498047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása