A gránátalma

A gránátalma magjai, vagyis a gyümölcs ehető belső tartalma, aprók, rubinvörösek és kicsattannak az édes és savanykás ízektől, ami mellett igen jelentős egészségügyi előnyökkel is bírnak. Ez sokaknak nem újdonság, hiszen a Biblia is testet és lelket gyógyító élelemként hivatkozik rá. A modern dietetika szerint a gránátalma azoknak a terméseknek a körét bővíti, amelyek fogyasztása által nem csak a szükséges tápanyagok egy részéhez juthatunk hozzá, de még számos haszna van, főleg idősebb korban betegségmegelőzési célból időnként beiktatni az étrendbe. Számos olyan, civilizációs betegségnek tartott probléma kialakulásának esélyét csökkenti, amik jellemzően felnőtt korban alakulnak ki az egész napos üléstől és mozgáshiánytól, a helytelen, rostszegény, finomított élelmiszerekben és szénhidrátban gazdag táplálkozástól és a stressztől. Ilyen a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, vagy az olyan, gyakran stressz által kiváltott gyulladásos bőrbetegség, mint az övsömör.

granat50.jpg

A gránátalma rosttartalma rendkívül magas, hiszen az emészthető részt alkotó gyümölcshúson kívül mindig elfogyasztjuk a ropogós, apró magokat is, amik rengeteget tartalmaznak egészséges élelmi rostból. Az ezeket körülvevő vörös szövet rendkívüli mértékben C-vitaminban gazdag, de számos más antioxidánsban is bővelkedik, ezért az egyik leghatékonyabb antioxidáns élelemnek tartják világszerte.

A gránátalmától sokakat elriaszt, hogy a megfelelő hámozási technika ismeretének hiányában nagyon aprólékos lehet kiszedegetni a magocskákat, egyesével pedig egy örökkévalóság megenni az egészet. Nincs értelme úgy neki kezdünk, mint egy narancsot vagy almát pucolnánk. A gránátalma már felbontása előtt is láthatóan szabályos hatszög alakú. A hatszöget csúcsaiból pedig belül fehér, szilárd membránok futnak, amik nagyjából egyenlő kamrákba különítenek egy-egy maréknyi magot. Ezért ha a csúcsokon hosszában bemetszéseket készítünk, aztán ezeket nagyjából egyenletesen elkezdjük szétfeszíteni és virágszirom-szerűen széthajtjuk, úgy rögtön hozzáférünk az összes maggal teli kamrához.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr7013513911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 19:40:23

Igen a gránátalma segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását, minden olyan gyümölcs, aminek alacsony a cukortartalma szintén szóba jöhet.
süti beállítások módosítása