A gránátalma amellett, hogy kiváló forrása a C-vitaminnak és a folsavnak, még igen hatékony antioxidánsként is működik, így nagyon sok betegséget meg lehet vele előzni és lehet vele kezelni. A kutatások azt mutatják, hogy a gránátalma levének rendszeres fogyasztása előnyös a férfiak egészségének megőrzése szempontjából is, mivel gyógyítja azokat a betegségeket is, amik kifejezetten őket érintik.
Csökkenti a prosztatarák kockázatát
A M. Young Hong által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy a gránátalma képes megvédeni a férfiakat a prosztatarák kialakulásával szemben. Felfedezték, hogy a gránátalma részei apoptózist indukálnak vagyis a prosztatartákos sejteket képesek elpusztítani, ezenfelül megakadályozzák a rák terjedését. A gránátalma hatékony antioxidáns, különösen a punikalagin és punikalin vegyületei jelentenek védelmet a prosztatarákkal szemben.
Növeli a sperma minőségét és motilitás
A gránátalma leve jótékony hatást gyakorol a sperma minőségére és motilitására, állítja a Clinical Nutrition egyik, 2008-as tanulmánya. A kutatásban négy csoportra bontották a résztvevőket, akik egyre több gránátalma kivonatot kaptak. A hét hetes vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy a gránátalma hatóanyagai fokozzák a sperma motilitását és növelik annak minőségét. A kutatás azt is kimutatta, hogy a gránátalma leve növeli az olyan antioxidánsok termelődését, mint a glutation és a kataláz, amik megóvják a spermát a károsodástól.
Javítja a merevedési zavarokat
Harin Padma Nathan és munkatársai a gránátalma hatását a merevedési zavarokra vizsgálták. Az eredmények meglehetősen pozitívak.
A gránátalma gyümölcse teli van olyan antioxidánsokkal, mint a C-vitamin és a niacin, amik képesek száműzni a méreganyagokat a szervezetből. A gránátalma rendszeres fogyasztásával megtisztíthatjuk a szervezetet, fokozhatjuk a vitaminbevitelt és ezzel az egészséges és ízletes étellel csökkenthetjük a kalóriabevitelt is.
Tisztán a leghatékonyabb
Annak érdekében, hogy a gránátalma minden előnyét kiélvezhessük, érdemes frissen fogyasztani a gránátalma magjait és gyümölcshúsát, mivel a feldolgozás során előfordulhat, hogy veszít tápanyagtartalmából, illetve sok gránátalma termék hozzáadott cukrot vagy sót tartalmaz, amik nem előnyösek az egészségünk szempontjából. Persze a gránátalma gyümölcse egy szezonális termék, így ha nem jutunk hozzá friss formában, akkor a fagyasztott vagy konzerves verziók közül érdemes választani, vagy olyan levet, kiegészítőt, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, sót vagy tartósítószert. A friss gránátalma kiválasztásához keressük a mély piros, kemény példányokat.
Fogyaszd lé formájában
A tanulmányok kimutatták, hogy a tiszta gránátalmalé nagyon sok antioxidánst tartalmaz, többet, mint a zöld tea és a vörösbor. A kutatások szerint a gránátalma levének rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterinszintet, megtisztíthatjuk a vért a káros vegyi anyagoktól, kitisztíthatjuk a véredényeket.
A gránátalma fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben, öregedésgátló tulajdonságait például sok kultúrában ismerik és kihasználják szerte a világban. Manapság a gránátalma levét, a gránátalma magját és a gránátalma alapú kiegészítőket is megtaláljuk piacon, sőt a gyümölcs szinte bármikor fellelhető a bioboltokban és a nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerboltokban is.
De tényleg megéri némileg magasabb árat kifizetni ezekért a termékekért? És a gránátalma ténylegesen segít abban, hogy hosszabban és egészségesebben élhessünk??
Mi is a gránátalma tulajdonképpen?
A gránátalma gyümölcse kis fákon (néha inkább nagy bokrokon) növekszenek, amelyek főként Afganisztánból, Pakisztánból és Iránból származnak. Ezeket a fákat már a világ minden táján termesztik azonban több ezer éve. A gránátalmát már Kaliforniában is nagy mennyiségben megtaláljuk, mivel az ottani éghajlat is nagymértékben kedvez neki. A gránátalma már nagy népszerűséget szerzett magának az elmúlt két évtizedben. Éppen ezért nem véletlen, hogy már a legtöbb szupermarketben megtaláljuk a 100%-os gránátalma leveket, valamint egyes piacokon még vákuum csomagolt gránátalma magokat is kaphatunk.
Igazak azok az egészségügyi előnyök, amelyeket a gránátalmának tulajdonítanak?
Nos, nagyjából igen. A gránátalma gyümölcse nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint, valamint más vitaminokat és ásványi anyagokat. Mindezen táplálkozási összetevők arra engednek következtetni, hogy a gránátalma képes erősíteni az immunrendszert, javítani a szív működését és még a rák elleni küzdelemben is megfelelően használható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.