Gránátalma egészségügyi hatásai

Az elmúlt években a gránátalmát úgy tartották számon, mint egy "szuperélelmiszer", azonban gyógyászati és kozmetikai előnyei is jelentősek. A gránátalma sok kultúrában, mint a jólét és a bőség szimbóluma, szerepel.

Egészségügyi előnyei

A gránátalma gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. A gránátalma háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor és a zöld tea. A gránátalmában háromféle polifenol van jelen: a tanninok, az atocianinok és az ellágsav. A különböző vizsgálatok arra utalnak, hogy a gránátalma leve és annak kivonata segít az immunrendszer támogatásában, elősegíti az egészséges vérkeringést, ellenőrzés alatt tartja a rossz koleszterin szintjét, miközben megőrzi az artériák rugalmasságát, így csökkentve a szívbetegségek kockázatát, a szívroham és a stroke, valamint a rák egyes fajtáinak esélyét.

gránát25.jpeg

Koleszterin

A magas koleszterinszintet lecsökkenteni nem könnyű dolog, mivel drasztikus változásokat kell eszközölni mind az életmódunkba, mind az étrendünkbe. A gyógyszerek a segítségünkre lehetnek ugyan, de ezeknek sok esetben vannak olyan mellékhatásaik, amelyekkel nehéz megbirkózni. A nyugati világban az emberek felének magas a koleszterinszintje, ami megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát is. Ezért rendkívül fontos olyan megoldásokat keresni, amivel természetesen, mégis hatékonyan lehet kezelni a koleszterinszintet. A gránátalma fogyasztása éppen ilyen megoldás.

A gránátalma egy finom gyümölcs, ami nem mellesleg számos egészségügyi ellátásra alkalmas. Vírusellenes, antioxidáns és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Hasznos ezenfelül a normális triglicerid és koleszterin fenntartásában is. Vizsgálatok kimutatták ki, hogy a gránátalma hasznos lehet az osteoarthritis és a prosztatarák kezelésében is.

A gránátalma a koleszterinszintet egészében is csökkenti, viszont fontos megjegyezni azt, hogy leginkább az LDL vagyis a rossz koleszterinre van drasztikus hatása. Ezt az alacsony sűrűségű lipoproteint csökkenti elsősorban, amelyek egyébként megtapadnának az érfalon és eltömítenék azt, míg a HDL koleszterinszintre kevéssé van hatással.

Magas vérnyomásra

Az elmúlt 7 évben nagyléptékű tudományos kutatások indultak meg, melyek a gránátalmával foglalkoztak, annak levével és kivonatával. Az gyümölcs iránti érdeklődés robbanásszerűen megnőtt, mint gyógy- és táplálkozási termék, főként azért, mert nagyon sok kutatás igazolta, hogy a gránátalma hatékony a magas vérnyomással és az atherosclerosissal szemben.

A gránátalma fa, a Punica granatum, különösen a gyümölcs, hatalmas mennyiségben tartalmaz hatóanyagokat. A fa és a gyümölcs és több részből áll: ott vannak a magok, a gyümölcslé, a levelek, a virágok, a kérgek és a gyökerek, melyek mindegyike értékes farmakológiai hatásokkal bír. A gyümölcslé és a kéreg például értékes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, míg a gyümölcslé, a háj és az olaj enyhe ösztrogén hatást is képes produkálni, így kezelni lehet velük a klimaxos tüneteket. A gyümölcslé rákellenes és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal is rendelkezik. Érdemes tehát a gránátalma minden részével megbarátkozni, főleg akkor, ha el szeretnénk kerülni a magas vérnyomást.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr6112384831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása