Tudtad-e? Érdekességek a gránátalmáról
  1.  Az édes-savanykás, bordó színű, magdús gyümölcs őshazája Irán, India és a Mediterránium területén található*. A gránátalmát már az ókori írásos emlékek is (lásd: Biblia, Korán, illetve a görög mitológia történetei).
  2. A gránátalma számos nemzet gasztronómiájának részét képezi: megtalálhatjuk – a teljesség igénye nélkül - a tradicionális perzsa, iráni, pakisztáni; továbbá görög, török és mexikói receptek hozzávalói között is.
  3. Az azerbajdzsáni Gotchay településén évente megrendezik a gránátalma fesztivált*2: a Nar Bayrami nevezetű eseményen hagyományos azeri zenékkel és táncokkal ünnepelnek, a terítékre pedig – természetesen – különféle gránátalma-alapú ételek kerülnek terítékre. A Nar Bayrami 2020-ban felkerült az UNESCO Szellemi és Kulturális örökség listájára is.
  4. A gránátalma fa átlagosan 5-10 méteres magasságú, ágait tüskék borítják, keskeny, fényes levelei a 7 centimétert is elérhetik. Virágai élénkvörös árnyalatban pompáznak - egyes gyümölcstelen gránátalma fajtákat csupán szépséges virágukért termesztenek.
  5. A gránátalma saját botanikai családot alkot, Punicacae néven, melyet egyetlen nemzetség – a Punica -, s azon belül egyetlen faj, a Punica granatum alkot.
  6. A világ vezető gránátalma-importőrei elsősorban India és Kína, mely országokat Irán, Törökország, Afganisztán, Irak, Pakisztán, Szíria, Spanyolország és az Egyesült Államok követi.
  7. A gránátalma fa élettartama akár a 200 évet is elérheti!

granatalma-2023-1.jpg

Források:

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/ - Potent health effects of pomegranate from Iran (Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary and Shaghayegh Haghjoo Javanmard)

*2 https://ich.unesco.org/en/RL/nar-bayrami-traditional-pomegranate-festivity-and-culture-01511

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr9618019258
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása