Gránátalma és a gyermekáldás

A gránátalma egy olyan gyümölcs, amit gyakran neveznek szupergyümölcsnek a magas antioxidáns tartalmának köszönhetően. A gránátalma eredetileg Iránban őshonos, a gyümölcs úgy néz ki, mint egy közepes méretű narancs, azonban héja vöröses, rózsaszín, bőrszerű. A gránátalma belsejében több száz kicsi áttetsző zsákocska található, melyeket magoknak neveznek és ezek teli vannak piros, rózsaszín gyümölcslével. Ezek a zsákocskák a gránátalma egyetlen ehető részei.

granatalma_terhes.jpeg

Terhesség alatt

A terhesség egy nagyon izgalmas időszak. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni arra, hogy megfelelő és szuperegészséges élelmiszereket válasszunk nemcsak a saját, hanem a születendő gyermekünk egészsége miatt is. A gránátalma gyümölcs egy tápláló választás, amely több olyan tápanyagot is tartalmaz, ami fontos nekünk a terhesség során. A gránátalma gyümölcsének fogyasztása és a gyümölcslé teljesen biztonságos a terhesség alatt, azonban a gránátalma kivonatokat érdemes elkerülni, mert ennek biztonságossága nem egyértelmű. A legjobb tehát, ha elkerüljük a gránátalma kivonatokat a terhesség alatt vagy beszélünk erről az orvosunkkal.

Rostok

Egy fél csésze gránátalma mag 5 gramm rostot tartalmaz. A vas nagyon fontos a terhesség alatt, mert segít megelőzni a székrekedés, ami egy olyan probléma, melyet a terhes nők majdnem fele megtapasztal. Az American Pregnancy Council azt javasolja, hogy a terhes nők naponta 25-30 gramm rostot fogyasszanak.

Vas és C-vitamin

A gránátalma gyümölcse igen sok vasat és C-vitamint is tartalmaz, áll az Egészségügyi Világszervezet jelentésében. Azt is kijelenthetjük, hogy a terhes nők 18%-a az iparosodott országokban küzd valamilyen mértékű vashiánnyal vagy vashiányos vérszegénységgel. A vashiányos vérszegénység legnagyobb kockázata az alacsony születési súly vagy a koraszülés, illetve ze az állapot hatással lehet a baba általános egészségi állapotára is. A legtöbb egészségügyi szakember vaspótlót ír fel a terhes nők számára, hogy megakadályozzák a vérszegénységet, de a vastartalmú ételek is biztosítják a szervezet számára megfelelő mennyiségű vasraktárakat. A C-vitamin javítja a vas felszívódását, így a gránátalmában található vas a C-vitaminnak köszönhetően még jobban hasznosul.

Gyermekeknek

A gránátalma kifejezetten egészséges a gyermekek számára és viszonylag kis mennyiségben tartalmaz kalóriákat, éppen ezért érdemes arra törekednünk, hogy a gyermekünk minél többet fogyasszon belőle, lehetőleg rendszeresen. A gyermekek nagy részét vonzza a világos színű, lédús magvak elfogyasztása, illetve a legtöbben élvezik a gránátalma édes-savanykás ízét.

Táplálás

A gránátalma vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen C-vitaminban és E-vitaminban gazdag. Ez két olyan erős antioxidáns, amelyek segítenek kiutasítani a szervezetből a szabad gyököket, amelyek instabil oxigén molekulák és, amelyek megtámadják a szervezet egészséges sejtjeit és szöveteit. A gyümölcs ezenfelül magas rost tartalommal bír, illetve gazdag káliumban, vasban és folsavban, valamint a vízben oldódó B-vitamin komplexben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr3312384761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása