Gránátalma receptek 1

Gránátalma receptek

A gránátalma felnyitásakor egy méhsejthez hasonlítható membrán jelenik meg, ami körülveszi az arilokat, a piros gyümölcshússal körbevont magokat. A gránátalma felbontása nem egyszerű, de ma már nagyon sok videó és leírás lehet a segítségünkre. A legjobb megoldás, ha a gránátalma csumájánál a gyümölcsből levágunk egy körszeletet, majd az így keletkező lyukakban a membránt átvágjuk, mivel így egy mozdulattal fel lehet nyitni a gránátalmát.

Ha már felbontottuk a gránátalmát, akkor ezerféleképpen fel tudjuk használni: készülhet belőle melasz, zselé, szirup, gránátalmalé, chutney, mártás, szósz stb.

granat10.jpg

Alábbiakban két receptet vázolok.

Perzsa csirkeragu gránátalmával

Hozzávalók:

1000 gramm csirkemell (kicsontozott, bőr nélkül)

2 közepes fehér hagyma

250 gramm dió apróra vágott

1,5 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál fehér liszt

12 evőkanál gránátalma melasz vagy sűrítmény

4 csésze víz

5 evőkanál cukor

1 teáskanál só

1/2 teáskanál feketebors

1 teáskanál kurkuma

Két nagy főzőedényt melegítsünk fel közepesen, az egyikbe tegyük az olajat és pirítsuk meg a hagymát és a kurkumát, amíg az egész keverék bebarnul. Fűszerezzük a csirkemelleket mindkét oldalon sóval és borssal, majd vágjuk csíkokra. Adjuk hozzá a hagymához, majd keverjük össze és süssük át a csirkét is. A másik serpenyőbe adjuk a lisztet és pirítsuk addig, amíg halvány bézses árnyalatot vesz fel. Daráljuk le a diót és pirítsuk meg ezt is a lisztes serpenyőben. Ezután add hozzá a vizet, keverd össze alaposan, majd lassan forrald fel. Forrás után fedővel lefedve főzzük, amíg a dióból az összes dióolaj távozik. Ezután add a keverékhez a cukrot és a gránátalmát, alaposan keverd össze, majd az egészet öntsd rá a csirkére. Ezután alacsony hőmérsékleten még 1-2 óráig gőzölögjön az étel. A végén egy sűrű, sötét színű szószos csirkét fogunk kapni. Tálaljuk egy csésze gőzölgő basmati rizzsel ezt a gazdag gránátalmát fogást.

Gránátalma - Uborka saláta

Hozzávalók:

2 gránátalma

2 nagy uborka

1,5 - 2 doboz garbanzo bab konzerv (vagy ha ezt nem találunk, akkor bármilyen nagyobb szemű bab megteszi)

2 nagy gerezd fokhagyma

1/4 csésze friss bazsalikom

vörösborecet az öntethez

extra szűz spanyol olívaolaj az öntethez

Elkészítés

Hámozzuk meg az uborkát és vágjuk apró darabokra. Távolítsuk el a magokat a gránátalmából. A gránátalma magjait nagyon könnyen meg lehet szabadítani a hájétól, ha azt vízben tesszük, viszont szánjunk erre azért 5-10 percet. (Vagy érdemes keresni egy Youtube videót, ahol részletesen elmagyarázzák, útmutatót adnak, hogy miként kell kimagozni és meghámozni a gránátalmát)

Helyezzük az apróra vágott uborkát és gránátalma magokat egy közepes méretű tálba.

Szűrjük le a babot és adjuk ezt is a tálba. Hámozzuk meg és vágjuk apróra a két gerezd fokhagymát, és tegyük tálba a zöldségekkel. Távolítsuk el a bazsalikom szárát, és vágjuk finomra a leveleket. Adjuk ezeket is hozzá a tál zöldséghez, és keverjük össze.

Az apróra vágott zöldséget megöntözzük vörösborecettel. Ugyanígy olívaolajjal is. Alaposan keverjük össze. Általában, használjunk 1 rész ecetet 2 rész olajat. Kóstoljuk meg és állítsuk be a salátánk ízét.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr4012384891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása