Érdekességek és fontos tudnivalók

A gránátalma az egyik legrégebbi gyümölcs, amivel az ember eddig találkozott. A gyümölcsöt már az ókori Egyiptomban és Rómában is termesztették, illetve a görög mitológiában számos pontos igen fontos szerepet tölt be a gránátalma. A gránátalma használatának gyökerei egyaránt ott vannak a keresztény és a zsidó történelemben és ugyan még mindig sok tudós vitatja, még többen vannak, akik állítják, hogy az Édenkertben Éva valójában nem hagyományos almafáról, hanem gránátalmafáról szakított gyümölcsöt.

Gránátalma receptek

A gránátalma felnyitásakor egy méhsejthez hasonlítható membrán jelenik meg, ami körülveszi az arilokat, a piros gyümölcshússal körbevont magokat. A gránátalma felbontása nem egyszerű, de ma már nagyon sok videó és leírás lehet a segítségünkre. A legjobb megoldás, ha a gránátalma csumájánál a gyümölcsből levágunk egy körszeletet, majd az így keletkező lyukakban a membránt átvágjuk, mivel így egy mozdulattal fel lehet nyitni a gránátalmát.

granat52.jpeg

Ha már felbontottuk a gránátalmát, akkor ezerféleképpen fel tudjuk használni: készülhet belőle melasz, zselé, szirup, gránátalmalé, chutney, mártás, szósz stb.

A gránátalmát éretten szedik le és így is szárítják, tehát már a vásárlás időpontjában készen állnak arra, hogy felhasználjuk a szemeket. A gránátalma szeptembertől januárig elérhető frissen. A gránátalma darabjában ¾ csésze mag és ½ csésze gyümölcslé található.

Vásárláskor a következőkre kell figyelni:

  • vékony, de kemény bőr
  • sértetlen bőr
  • mélyvörös szín
  • nagy méret
  • a csuma mentes a penésztől.

A szárított gránátalma mag, az úgynevezett anardana a lehető legkülönfélébb módon felhasználható. A gránátalma magjai igen gazdagok C-vitaminban, K-vitaminban, B6-vitaminban, ezenfelül tartalmaznak még olyan értékes ásványi anyagokat, mint a kálium és a réz. A napon szárított gránátalma magokat éppen olyan csomagolásban vásárolhatjuk meg, mint az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát. A legtöbb cég ezenfelül porított gránátalma magokat is készít, amelyekkel izgalmasan lehet ízesíteni a különféle csípős, savanyú vagy édes ételeinket.

  • Adhatunk durvára őrölt gránátalma magot az indiai chutney-khoz és curry-khez. A szarított gránátalma édes és savanykás íze egy külön aromát kölcsönöz ezeknek az ételeknek és abban is segít, hogy ezek a mártások besűrűsödjenek.
  • A gránátalma magjait hozzáadhatjuk a csicseriborsó salátához is, amit hagymával, paprikával, burgonyával és fekete borssal készítettünk el. A gránátalma magjai itt is az íek fokozását szolgálják.
  • Cseréljük le a mazsolát aszalt gránátalmára az édes kenyerekben, a sütikben és a muffinokban. Használjunk a mazsola grammjával megegyező gránátalma magot ezekben a receptekben.
  • Készítsünk egy burgonyából és gránátalma magból készült ételt, az úgynevezett aloo anardanát. Ez egy olyan indiai étel, aminek igazán a gránátalma magjai adják meg az ízét.

Az aszalt gránátalma magokat tegyük a sütőbe, süssük őket keményre, majd őröljük őket porrá és ezzel szórjuk meg a marha- és vadhúsokat, ha azoknak egy igazán kellemes ízt szeretnénk kölcsönözni.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr1312498021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása