Immunerősítés  gránátalmával

Gazdag tápanyagforrás

A mélybordó, rostdús, magokban gazdag gyümölcs sokszínű tápanyag-tartalmának köszönhetően számos egészségvédő hatással bír. Erős antioxidáns hatóanyagokkal rendelkezik, természetes gyulladáscsökkentő, hozzájárulhat a gyorsabb sebgyógyuláshoz, továbbá elősegíti a kollagén, a fibroblasztok és egyes gyulladáscsökkentő sejtek termelődését.

granatalma-2023-2.jpg

Mely hatóanyagok biztosítják a gyümölcs jótékony hatását?

Az alábbiakban táblázatba szedjük egy darab, nagyméretű (kb. 280 gramm súlyú) gyümölcs tápanyagtartalmát a vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozóan. Lássuk, mi mindent rejt a magdús, mélybordó gyümölcs!

Vitamin neve

Vitamintartalom (282 g)

B1-vitamin

0,189 mg

B2-vitamin

0,149 mg

B3-vitamin

0,826 mg

B5-vitamin

1,06 mg

B6-vitamin

0,211 mg

Folát

107 mcg

Kolin

21,4  mg

E-vitamin

1,69 mg

K1-vitamin (filokinon)

46,2 mcg

 

Ásványi anyag neve

Ásványi anyag tartalom (282 g)

Kalcium

28,2 mg

Vas

0,846 mg

Magnézium

33,8 mg

Foszfor

102 mg

Kálium

666 mg

Nátrium

8,46 mg

Cink

0,987 mg

Réz

0,446 mg

Mangán

0,336 mg

Szelén

1,41 mcg

 

A gránátalma immunerősítő hatása továbbá a benne található, jelentős mennyiségű antioxidáns polifenoloknak, flavonoidoknak és antocianidoknak köszönhető. Magas fruktóz-, szurkalóz- és glükóztartalommal is bír, 100 g gyümölcs elfogyasztása esetén körülbelül 14 g cukorral számolhatunk.

Sokoldalúan felhasználható

Fogyaszthatjuk magában: a rostdús magvakat a kemény gyümölcshéjból kipattogtatva, kellemes, édes-savanykás ízével felveszi a versenyt a savanyú cukorkák és egyéb, adalékanyagokat tartalmazó édességek ízélményével. A magokból házi gyümölcslevet is készíthetünk, mely turmix/smoothie összetevőjeként is szolgálhat.

Értékes hatóanyagaihoz sok egyéb módon is hozzájuthatunk: a gránátalmát megtalálhatjuk egyes gyümölcstea keverékek összetevői között, a gránátalma magjából készült olajat pedig a konyhában és a szépségápolásban egyaránt használhatjuk. A gránátalma sűrítmények/koncentrátumok szintén jó tápanyagforrások, aki pedig nem kedveli a gyümölcs ízét, annak jó választást jelentenek a gránátalma kapszulák és tabletták.

Légy kreatív, próbáld ki a gránátalmát minél többféleképpen! Jó egészséget kívánunk! :)

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/ - Potent health effects of pomegranate from Iran (Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary and Shaghayegh Haghjoo Javanmard)

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr218019266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása