A gránátalma nagyon népszerű gyümölcs, nemcsak íze miatt, hanem azért is, mert teli van antioxidánsokkal, amelyek segítenek fenntartani a bőr egészségét és rugalmasságát. A gránátalmának számtalan más előnye is van. Most ezeket vesszük sorra, hogy világossá váljon, hogy ez a gyümölcs nemcsak savanykás leve miatt olyan nagyszerű, hanem számos más okból is megéri rendszeresen fogyasztani.
- Segít csökkenteni a szívbetegség, a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A tanulmányok kimutatták, hogy a naponta fogyasztott gránátalmával javítható a szív vérkeringése. Antioxidáns hatásának köszönhetően képes a rossz koleszterinszintet alacsonyan tartani és így segít megőrizni az artériák tisztaságát.
- Segít a szervezet normális védekező rendszerének erősítésében, a rákos megbetegedések megelőzésében. Antioxidáns flavonoidjai hatékonyan ellensúlyozzák a rákkeltő szabad gyököket, így ez a gyümölcs lehet az egészséges táplálkozás része.
- Segíthet az olyan betegségek kockázatának csökkentésében, mint például az atherosclerosis, a csontizületi gyulladás és a cukorbetegség. A gránátalma segít megakadályozni az erek falának megvastagodását, a porc és ízületek sérüléseit, illetve a vércukorszintet is szinten tartja.
- Gazdag forrása különböző vitaminoknak: nagy koncentrációban tartalmaz A-, C-, és E-vitamint.
- A gránátalma képes csökkenteni a koraszülés esélyét. A gránátalma leve képes a várandós anyákon segíteni és megakadályozza, hogy a baba alacsony testsúllyal szülessen.
- Egyes felhasználók állítják, hogy hasznos a kisebb betegségek enyhítésében is, például a torokfájást is jól kezeli.
Cukorbetegséggel kapcsolatban
A 2-es típusú diabétesz egy olyan betegség, amelynek szövődményei között gyakran szerepel valamilyen gyulladásos állapot. A gyulladás az immunrendszer egy válasza, melyet egy irritáló ingerre ad. Ez magában foglalhatja a bőrpírt, a duzzanatokat, a hő emelkedését stb. A gránátalmaléről azonban közismert, hogy antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő molekulákat tartalmaz. A Shahid Beshedi Orvostudományi Egyetem kutatói és a teheráni egészségügyi szolgáltatók egy kutatás végeztek annak megállapítására, hogy a gránátalmát fel lehet-e használni a cukorbetegség okozta gyulladások csökkentésére.
Ez a bizonyos tanulmány a Journal of f Medical Sciences folyóirat 2014 márciusi számában jelent meg. A kutatás során 44 résztvevőt vizsgáltak, akiknél már diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget.
Az egyik csoport egy csésze gránátalma levet kapott minden nap, 12 héten keresztül, a másik csoport pedig placebot. A vizsgálat végére a gránátalmát kapott személyeknél csökkent a C-reaktív protein és az interleukin-6 száma. Ez a két molekula felelős a szervezetben a gyulladások kialakulásáért.
A vizsgálat alatt:
- átlagosan 32 %-kal csökken a vérben a C-reaktív protein mennyisége
- átlagosan 30 %-kal csökkent a vérben az interleukin-6 mennyisége.
- az átlagos C-reaktív protein koncentrációja a gránátalma csoportnál a 12. hét végén 1791 ng/ml volt, míg a placebo csoportnál 1953 ng/ml.
- az átlagos interleukin-6 koncentrációja a gránátalma csoportnál a 12. hét végén 7,1 volt, a placebo csoportnál pedig 11,9.
Összefoglalva
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek teljes mértékben oda kell figyelniük a kiegyensúlyozott táplálkozásra, ami egészséges élelmiszert jelent, különösen nagy számban zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsök közül is vannak olyanok, amiket érdemes kerülni, illetve olyanok is, amik sokkal több védelmet és táplálkozási előnyt nyújtanak, mint mások. A gránátalma ez utóbbiak közé tartozik.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.