A gránátalma egészségügyi előnyei

Arthritis és már ízületi megbetegedések

A meglehetősen közismertnek számító arthritis egy, vagy több ízület gyulladásával járó állapot, ami komoly fájdalmat és merevséget okoz, ami a kor előrehaladtával általában rosszabbodik. Az idősebb népesség köreiben az egyik leggyakoribb problémának számít. A gránátalma azok közé a táplálékok közé tartozik, amik megoldást, vagy legalább enyhülést hozhatnak az ízületi gyulladással élők számára, ugyanis jelentős koncentrációban tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket, úgynevezett flavonidokat. Az antioxidáns anyagokról általánosságban elmondható, hogy gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki belsőlegesen alkalmazva és a bőrön át felszívódva is. Ezek az anyagok leginkább a szabadgyök semlegesítő hatásukról ismertek, emellett viszont még számtalan pozitív élettani hatásuk van. A piros gyümölcsök a legismertebb hordozóik és a fogyasztásuk is vagy friss növényi forrásból, vagy gyümölcsléből a leginkább ajánlott, ugyanis ebben a formákban tart a legtovább míg az amúgy fajtától függően sokszor könnyen bomló antioxidánsok lebomlanak és a gyulladáscsökkentő hatás megszűnik. Ha tablettaként akarnánk flavonid készítményeket beszerezni, érdemes jó minőségű termékre beruházni, mert az olcsóbb technológia könnyen eredményezhet hatástalan terméket.

gránát7.jpg

A szív és az erek

A flavonidok jótékony hatása a szív és érrendszer karbantartásában is megjelenik. Azáltal, hogy csökkentik az erek esetleges gyulladt állapotát és erősítik az érfalakat, jó hatással lehetnek a vérnyomás normalizálására, a trombosis-hajlam csökkentésére, és az összes sejt oxigénellátásának optimalizálására.

A rákmegelőzés

Ami miatt a legtöbben mégis beépítik a napi szintű táplálkozásukba, az a rákmegelőző hatása. Fontos leszögezni, hogy rengeteg, számtalan tulajdonságban különböző betegségről beszélünk ilyenkor, amelyeket ha már kialakultak, nem gyógyít az antioxidánsgazdag táplálkozás, a kialakulásuk esélyét viszont több életmódreformmal is csökkenthetjük. Azzal, hogy antioxidáns, például flavonid tartalmú ételeket viszünk be, semlegesíthetjük a szabadgyök egy részét, amelyek amúgy tökéletesen természetes módon a sejtlégzés során termelődnek. Ezek a molekulák komoly kárt okoznak a sejtekben, amik helytelen sejtosttódás esetén életképtelenné válnak és elpusztulnak. Ez gyorsítja a test öregedési folyamatait és ritka esetben daganatos betegséget is kialakíthat. Ez ellen meglepően keveset tudunk tenni, de az egészséges életmód és annak részeként akár a gránátalma, jó alapokat teremthet.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr3413513885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása