A gránátalma egy egzotikus gyümölcs, amiről már a Biblia is említést tesz. A gránátalmát széles körben fogyasztják gyümölcsként, de számos egészségügyi előnye van, annak ellenére, hogy csak elhanyagolható mennyiségű C-vitamint tartalmaz - 100 grammja 0,2 mg-ot -, ami még a napi ajánlott érték 1%-át sem teszi ki. Ugyanakkor a gránátalma számos egyéb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amik igencsak előnyösek a szervezetünk számára.
K-vitamin
A gránátalma legnagyobb százalékban K-vitamint tartalmaz. A K-vitaminról bizonyított, hogy hozzájárul a megfelelő véralvadáshoz, tehát elengedhetetlen az egészséges élet szempontjából. A K-vitamin segíti a véralvadást is, tehát ha vérhígítókat és gránátalma kapszulát szednénk egyszerre, akkor mindenképpen tájékoztassuk erről az orvosunkat, mivel a gránátalma gátolhatja a vérhígítók hatásosságát. 100 ml palackozott gránátalma leve egyébként 25,9 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami 32 százaléka az ajánlott napi bevitelnek.
B-vitaminok
A gránátalma leve sok B-vitamint tartalmaz, ezek közül legmagasabb százalékban folsavat. A folsav fontos szerepet játszik az alapvető testi funkciók szabályozásában, mint például a genetikai kód előállításában vagy az új vérsejtek termelődésében. A folsav különösen fontos a terhesség alatt a magzat megfelelő fejlődése miatt. 100 ml gránátalma lé 59,8 mcg folsavat tartalmaz, a napi ajánlott bevitel 15%-át.
E-vitamin
Gránátalma leve nyomokban tartalmaz E-vitamint is. A Linus Pauling Intézet jelentése szerint az E-vitamin egy olyan antioxidáns, ami fontos szerepet játszik a sejtek védelmében.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.