Vörösbor gránátalmából

Mind a vörösbor és mind a gránátalma igen sok figyelmet kap mostanában, hiszen bebizonyosodott, hogy számos egészségügyi előny tulajdonítható nekik. Mindketten pozitív szerepet kaptak a kiegyensúlyozott, tápláló étrendben. Persze a vörösbort mértéktelenül fogyasztva visszájára fordíthatjuk előnyeit.

Tápanyagok

A vörösbor tápanyagsűrűsége viszonylag magas, ami azt jelenti, hogy viszonylag kevés kalóriát, de nagyon sok tápanyagot, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Persze a gránátalmában sokkal több vitamint, ásványi anyagot és más értékes tápanyagot találunk. Egy gránátalma a napi ajánlott C-vitamin mennyiség közel felét tartalmazza, valamint olyan tápanyagok is megtalálhatóak benne, amik létfontosságúak a szövetek egészségének fenntartásában. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz B5-vitamint, ami szükséges a hormonális szekrécióhoz, a kálium felszívódásához és a megfelelő agyműködéshez.

gránát25.jpeg

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan anyagok, amik védik a sejteket az oxidatív stressztől, a szabad gyökök okozta károktól. A gránátalma és a vörösbor egyaránt gazdag forrásai a polifenolnak nevezett antioxidánsoknak. A gránátalma leve azonban 20%-kal több antioxidánst tartalmat, mint a vörösbor. Ez a gyümölcs számos krónikus betegségtől is véd, például a szívbetegségekkel és a rákkal szemben. Sőt a gránátalmában nincs alkohol, ami hosszú távon fizikailag és érzelmileg is pusztító hatással bír.

Gránátalma bor?

A bor egy alkoholtartalmú ital, ami erjesztett gyümölcsléből készül. Általában a szőlőt használják az elkészítéséhez, mivel a szőlő természetes kémiai összetétele lehetővé teszi, hogy cukor, savak, enzimek vagy más alapanyagok hozzáadása nélkül fermentálhassuk. A szőlőben található cukor alakul át alkohollá. A különböző szőlőfajtákból pedig változatos borokat lehet készíteni. Azonban manapság másfajta gyümölcsökből is előállítanak borokat, többek között például a gránátalmából is készülhet ilyen alkoholos ital.

A gránátalma bor egészségügyi előnyei

A gránátalma magjaiból készített ital 100 millilitere mintegy 16%-át fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének. Ezenfelül a gránátalma leve nagyon jó forrása a B5-vitaminnak (pantoténsav), a káliumnak, a természetes fenoloknak, például az ellagitanninoknak és a flavonoidoknak. A gránátalma ezenfelül nagyon magas arányban tartalmaz rostokat is. A gránátalmából készült borban több antioxidáns van, mint a meggyborban, a szőlőből készült hagyományos italban, illetve, mint az áfonyaborban. Éppen ennek köszönhetően alkalmas számos egészségügyi ellátásra.

A gránátalma bor segíti a szervezet normális védekezőrendszerének megerősödését, így bizonyos rákos megbetegedéseket is ki lehet védeni a segítségével. Tekintettel arra, hogy a gránátalma bor igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, úgynevezett flavonoidokart, így hatékonyan képes küzdeni azokkal a szabad gyökökkel, amelyek rákos megbetegedéseket okozhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://granat-alma.blog.hu/api/trackback/id/tr5813514413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása